2017. június 4., vasárnap

Moziban jártam 8. - Wonder Woman



Lassan egy éve vártam már erre a filmre. Régen volt az első előzetese, ami azonnal felkeltette a figyelmem, és még régebben a Batman Superman ellen, amikor először felbukkant a színen teljes felszerelésében a karakter. Nem beszélve arról a bizonyos fotóról, amin együtt pózolt Chris Pine-nal többed magában. Mint azt régebben említettem, vártam már, hogy egy igazán sikeres DC film készüljön. Ugyan idővel jómagam megbékéltem a BvS-el, de az Öngyilkos Osztag valamint az Acélember nem a szívem csücske (azt hiszem finom voltam és nőies). Nem bírom elviselni ezt az új megközelítését Superman-nek, viszont a Ben Affleck-féle Batman, valamint Wonder Woman karaktere telitalálatok lettek. Nem volt kérdés, hogy szeretnék-e szólófilmet látni ez utóbbiról. Azt pedig, hogy rögtön az első napon fogom megnézni, már rég eldöntöttem. Nem vagyok egy türelmes nőcce.
A vetítés nem kezdődött túl biztatóan, ugyanis az első pár perc (a prológus) úgymond kimaradt az életemből a technikai hiba miatt. A vidéki IMAX csodái. De szerencsére gyorsan orvosolták a helyzetet. Nagyon megdöbbentett, mennyire kevesen kíváncsiak a filmre. Kis hazánkban ugyan nem kapott nagy visszhangot, hogy érkezik a film, de azért ennél lényegesen többre számítottam. Nem tudom, hogy napokkal később is ez a helyzet vagy sem, de akkor ez volt a jellemző. A filmen rengeteget nevettünk, hüledeztünk, és persze sírtunk. Igen, megint. Ez már programmá fejlődte ki magát az utóbbi fél évben. De nem tehetk róla, ha ennyire szomorú volt. Na de milyen lett a film? 

VIGYÁZAT!!!! ERŐSEN SPOILERES TARTALOM! CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE!!!! 😉


A régi szép emlékek

A történet szerint Diana egy idilli szigeten, Themyscira-n nevelkedik. Édesanyja, Hippolyta királynő, az amazonok   vezetője, nem szeretné, hogy lányából is harcos legyen, ám tiltása ellenére kiképzi a kislányt nővére, Antiope tábornok. Ugyan a királynő nem fogadja kitörő lelkesedéssel a tényt, hogy lányának a harcolás felé van orientációja az uralkodás helyett, ám idővel megenyhül ez irányba. Egy nap furcsa dolog történik. Az addig férfiak által még nem látogatott szigetre hím egyed kerül. Ráadásul nem is egy. 
Steve Trevor, az amerikai kém, kényszerleszállást hajt végre Themyscira édeni szigetén, miután gépe súlyosan megsérült a németek elől történő menekülése során. Nem sokáig gyönyörködhet a mennyei tájban és az őt megmentő gyönyörű hölgyeményben, ugyanis a parton felbukkan az ellenséges haderő. Hála az amazonok felkészültségének, gyorsan leverik az újonnan érkezett idegeneket, majd Steve-re kihallgatás vár, ahol megtudják, hogy a nagy világban egy még nagyobb háború dúl. Diana azonnal ráismer az idő közben eltűnt Árész védjegyére a történet alapján, és elhatározza, hogy végez az istenséggel. Steve-vel közösen felkerekednek, hogy aztán viszontagságos úton, de felkutassák a Háború istenét. 

Diana a harci páncéljában
Ha valami rögtön szembetűnik a filmben, az az, hogy itt Diana még nem Wonder Woman. Csupán az útját látjuk, ami elindította, hogy azzá váljon. Ennek természetes velejárója a történet során bekövetkezett fejlődése. Hogyan lett egy éretlen "fiatal kis hölgyből" komoly, érett nő. A sztori elején még a kissé naív Diana szentül meg van győződve, hogy minden ember jó, és csak Árész miatt ölik egymást. Majd ahogy Steve-vel mélyül kapcsolata és egyre jobban beszippantja az emberek világa, rá kell jöjjön, hogy ez nem az a mesebeli társadalom, amiről anyja regélt lefekvés előtt. Folyamatosan akadályokkal kerül szembe, amiket nem ért neveltetése, és elszigetelt lakhelye miatt. A legtöbb esetben nemi hovatartozása miatt érik atrocitások, hiszen az Első Világháború végén járunk, ahol a nők még a szavazati jogukért küzdenek. De ezen felül harcolás iránti túllelkesedése sem hozza kifejezetten lázba a férfi kollégáit. Azt le kell szögeznem, hogy az idő közben Steve segítségével Miss Prince-é avanzsált Diana hercegnő sem tökéletes. Roppant hirtelen haragú, amiből a film végére kapunk egy kis ízelítőt. Mondjuk úgy, hogy ilyenkor nem a kíméletességéről híres. Ám mielőtt rosszra gondolnátok, volt oka, amiért ennyire kikelt magából. Viszont nem csak a harciassága, kitartása és lobbanékonysága kiemelkedő, hanem az empátiája valamint a megbocsátásra való hajlandósága is. Hány olyan szuperhős van, aki ezzel a két készséggel nem rendelkezik, mégis az említett jelzővel ruházzák fel. Könyörületes, törődő karakter, akit könnyű megszeretni, ideái miatt pedig felnlézni rá. Nem mellesleg nagyon mulatságos, amikor rácsodálkozik a világra, az emberi szaporodásról alkotott nézetei pedig a film egyik legviccesebb része.

Steve nagyon szereti azokat az egyenruhákat
Mondhatjuk, hogy Dianának méltó párja akadt Steve Trevor személyében. A világból kiábrándult százados kötelességtudata az egyetlen dolog, ami még a háború befejezésében való aktív tevékenykedésre sarkallja. Egészen addig, amíg elő nem lép Diana azzá a példaképpé, akit mindenféle parancs nélkül hajlandó követni. Még ha kissé szkeptikus a nő Árész-mániájával szemben. Nála is láthatunk jellemfejlődést. A történet elején teljesen kilátástalannak találja a helyzetet, ami a háború lezárását illeti, ám a sok csoda, amit útközben lát, a végére meggyőzi, hogy vannak még olyan kvalitások, amelyeket érdemes minden áron megmenteni. Mondhatni valamennyi átragad rá WW kisasszony mentalitásáról, és arra sarkallja, ha másként nem megy, akkor a saját élete árán mentse meg az embereket. Fontos vele kapcsolatban, hogy egy percig nem nézi le Dianát a neme miatt, vagy azért, mert enyhén szólva hóbortosnak tartja a "mesét", amivel előállt a lány a háborúval kapcsolatban. És törékeny nebáncsvirágnak sem tartja a másikat, aki folyamatos védelemre szorul (ekkor még nem is sejti mi fog következni később az árkoknál). Egyenlő partnerként kezeli, ez pedig egy nagyon jó üzenete a filmnek. Kiábrándultsága nem törte meg humorérzékét. A legtöbb vicces jelenet Steve számlájára írható, vagy éppen a Dianával folytatott eszmecserékből. A kissé pesszimista, ám humoros karakter ugyan nem playboy, de nagyon ért a nők nyelvén. Mi sem jobb bizonyíték erre, mint az a bizonyos utolsó báljelenet, amikor megpróbálja elcsábítani Dr Maru-t. És majdnem sikerül neki. Ezen a ponton jogosan merül fel a kérdés, hogy mi mindent kellett megtennie a kötelesség nevében, ha ez ilyen könnyedén ment. Kár, hogy nem tudhattunk meg a múltjáról többet. Engem nagyon érdekelt volna.

A Csipet Csapat harcba szállt és nyert
A mellékszereplők között is találhatunk olyan érdekes figurákat, akikről szinte semmit sem tudtunk meg. Ott van az egykor színésznek készült Sameer, aki bőrszíne miatt nem tudott szakmájában elhelyezkedni, ezért más felé vette az útját. Az alkohol gondokkal küzdő Charlie, aki rettenetes dolgokat követett el a háború nevében. A hazájától megfosztott Főnök, kinek az maradt az utolsó menedéke, ha mindenkivel leáll üzletelni, csak azért, hogy békén hagyják. Sajnos ennél többet nem nagyon tudunk meg róluk, pedig lett volna itt potenciál. Van nekünk egy Etta Candy-nk is, bár ő ugyancsak nem zavar sok vizet. Az egy-két valóban vicces megszólalásán túl nem volt nagy szerepe a történet alakulásába (már ha a térképolvasást nem tekintjük annak). Az amazonok ugyancsak fergetegesre sikeredtek. Valóban el lehet hinni róluk, hogy egymagukban képesek lennének egy egész zászlóalj leverésére. Könnyen megérthető a királynő reakciója, amikor el kell engednie lányát. Antiope pedig egyszerűen halál laza. Rambo női változata.

A nagy "tűzijáték" előtt
Ami a fő gonoszokat illeti, a Ludendorff-Maru páros, bármennyire morbid, de szórakoztatóak voltak. Amolyan régi filmes rosszfiúk, akiknek még saját gonosz-nevetésük is van. Én azon hatalmasat nevettem, pedig nem egy kellemes dolog kapcsán hahotáztak. Viszont jó volt látni, hogy nem csak a túlzottan komolyan vett ellenlábasok, valamint a teljesen karizma mentes ki-ha-én-nem negatív szereplőket tudnak a filmvásznon alkalmazni. Ha valami a negatív oldalban jó volt, akkor ez. Nem mellesleg, számomra nem volt zavaró a karaktereik kibontatlansága. Azt se tudták, hogy létezik olyan személy, mint Csodanő, nem hogy a kapcsolatukat kibontani. Valamint a legfőbb antagonista, Árész ábrázolása is beleillett az összképbe. Ugyan én hónapokkal ezelőtt lelőttem magamnak ezt a csavart, de akik nem tudtak róla, azok nagyon meglepődtek, hogy ki volt végig a filmben. Azonban ami engem is elhülleszett, az a megjelenése volt. Aki látta a filmet, tudja miről beszélek. Nem a megszokott formulát kapjuk ezen a téren, vagy csak én nem ilyennek képzelném el a Háború istenét. Nála voltak problémáim. Igazából a másik két ellenség is súlytalan, de ez Árészre hatványozottan igaz, amit valószínűleg fizikai megjelenése tetéz. Nem mellesleg azok az agyrohasztóan blőd prédikációi. Mintha tényleg egy mesefilmből lépett volna ki.

Még hogy Steve a gaz csábító
Még nem beszéltem a két főszereplő között levő kémiáról, ami valóban nagyon jó volt. Hála nekik, egyáltalán nem lehetett egy bizonyos pontig érezni, hogy ez egy szuperhős eredettörténet lenne. Sokkal inkább tűnt romantikus kalandfilmnek Világháborús környezetbe elhelyezve, néhány fantasy elemmel megspékelve. Diana és Steve illenek egymáshoz, a párbeszédeik pedig javarészt pattogósak, nem laposítják el a történetet, nem giccsesek. Egyszerűen aranyosak együtt. Nem a hányinger aranyosak, hanem a de-édes! fajtából. Jó volt nézni a párost. Azért azt hozzá kell tennem, hogy voltak egészen meredek pillanataik. Lásd a medence, a csónak, de legfőbbként a hotel. Ugyan nem mutatnak konkrét jelenetet, viszont szépen izzik a parázs, és nagyon könnyen rájöhetünk, mi történik a falak között. Szóval új kedvenc párost találtam magam a képregényfilmek világában, és ahogy azt Steve megfogalmazta a búcsúzásukkor, kár, hogy nem lehetett több idejük együtt.

Dehogynem
A film látványvilága, a megszokott szürkeség mellett is nagyon szép. Themyscira valóban paradicsomi helyszín (és színes), az ott lefolytatódott harc pedig grandiózus. De a Belga kisváros felszabadítása legalább ilyen kiemelkedő lett, bár itt valóban megkaphattuk a sokkal földhözragadtabb látványt, még ha egy amazon hercegnő neveli a népet tisztességre. Ki hinné, hogy egy törékenynek tűnő nő egymaga képes utat nyitni az ellenséges haderő között? Mert Steve és társai első blikkre biztosan nem. Minden esetre a koreográfia remek volt a közelharcok esetén és tényleg libabőrös lettem, amikor Diana kimászott az árokból, majd végigszántott az egész városon. Egy helyen voltak gondok néhol, az pedig az utolsó nagy csata. Mind vizuálisan, mind cselekményben nem történt olyan, amit eddig ne láthattunk volna. Ráadásul néha a CGI idegesítő volt ezen a részen. Viszont még így is el lehet nézni a filmnek, semmi sem tökéletes. A muzsika nagy kedvencem lett. Remek zenei betétek teszik még hangulatosabbá az egyébként remek atnoszférájú mozit. Ahol kell, ott lelassítja a történéseket, hogy szusszanhassunk kicsit egy-egy érdekes dolgot szemlélve, ahol arra van szükség, ott még pörgősebbé teszi az eseményeket. A ráadás pont pedig a Batman Superman ellenből jól ismert Is She with You? témának helyenkénti visszaköszönése.

A megválaszolatlan kérdések
Sok kérdés vetődött fel a film végére, amikre nincs válasz. Itt van rögtön a kérdés, hogy mi történt 100 éve, ami miatt cserben hagyta az emberiséget. Nagyvonalúan rá lehetne húzni, hogy Steve rávilágította, hogy milyenek az emberek, viszont a férfi volt pont az a tényező, ami miatt úgy döntött, mégsem kellene Árésszal kooperálni. Ráadásul az epilógus sem azt sejteti, mintha visszavonult volna. Így viszont a BvS beli megjegyzése válik irrelevánssá ennek a történetnek a megtekintése során. Aztán ott a másik felvetés, hogy miért nem ment vissza többet Themyscira-ra? Vagy visszament, csak az már egy későbbi időszakban történt? Remélem a következő saját filmjében vagy az Igazság Ligájában kiderül majd. Ezen felül annyi minden más is van. Miért nem gyászoltak jobban az amazonok a veszteségeik fölött? Mi lett a csapatból a háború után? Hova tűnt Diana később? Miféle istennő valjóában? Ezek sajnos zavaróan ott lógtak a levegőben a végén.

Zárásként az öt plusz egy kedvenc jelenetemmel búcsúzom (nem feltétlenül sorrendben):
1. Katonák az amazonok ellen
Nem csak a gif-en néz ki eszméletlenül
2. Hajókázás az emberek világa felé
Agyagból, mi?
3. Diana a katonák ellen
Az egyszemélyes hadsereg indul
4. Steve és a "jövő" esete
😭😭😭😭
5. A búcsú pillanatai
A 3D szemüveg ápol és eltakar 😭😭😭
+ A tánc 
Szobár! Ja, hogy mentek 😏😁

Szóval ez egy nagyon jó film minden problémája ellenére. Az, hogy DC alkotás, ne riasszon vissza senkit, mert kitettek magukért az alkotók. A visszajelzések alapján, ezúttal sikerült egy olyan filmet összehozniuk, amivel a közönség szélesebb körét is meg tudták fogni. Akik a DC/WB féle adaptációktól nem voltak eddig elragadtatva, azok nyugodtan tegyenek egy próbát. Az MCU rajongói számára ugyancsak érdemes megnézni, hiszen akad itt valami, amire azonnal rá fognak ismerni. De emelett bárkinek tudom ajánlani, aki szereti a szép szerelmes történeteket akcióval megtoldva, egy remek látványvilággal, kiváló színészi alakításokkal, szimpatikus és vicces szereplőkkel, remekbe szabott zenei aláfestéssel, valamint fontos mondanivalókkal. 


8,5/10 (a snitten nincs félcsillag, ezért ott fel kerekítettem)


Az előzetesek nem igazán adják át a film valódi hangulatát, de talán ez áll hozzá a legközelebb:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése